Metalliseren voor een langdurige bescherming

Metalliseren is de beste bescherming tegen roest en corrosie op lange termijn. Dit proces zorgt voor:

  • een langdurige bescherming
  • een lagere onderhoudskost
  • een vlakke afwerking zonder oneffenheden
  • geen thermische vervormigen

Metalliseren in alle maten en vormen

  • Bij RAL metalliseren we plaatstaal met een minimumdikte van 1,5 mm.
  • Constructies tot 3 ton

Metalliseren

Ons team beschikt over de juiste vakkennis dankzij degelijke interne opleiding. Dit zorgt ervoor dat we elke hoekje, randje, miniscuul detail van het materiaal metalliseren en dus beschermen.

Na het stralen heeft het metaaloppervlak de juiste eigenschappen, dit zijn : de juiste oppervlakruwheid en een zuiver oppervlak om de beste kathodische bescherming te kunnen bieden.

Met vlam of met elektrische spanning

Het metallisatieproces kan op twee manieren gebeuren: met een vlam of met elektrische spanning.

Door middel van een vlam wordt de op draad getrokken zinkaluminium gesmolten en met perslucht op het oppervlak verspoten. De in de lucht vloeibare deeltjes stollen onmiddellijk als ze op het ruwe oppervlak terechtkomen. Hoe langer op eenzelfde oppervlak wordt gespoten hoe dikker de laagdikte en dit bepaalt de levensduur van het object.

Met elektrische spanning wordt een vlamboog gecreëerd wanneer twee draden elkaar raken. De zink-aluminiumdraad smelt in de vlamboog en wordt met perslucht verstoven op het oppervlak. Het oppervlak heeft dezelfde eigenschappen als het vlamspuitpistool.

Passieve of kathodische bescherming

Afhankelijk van de agressiviteit van de omgeving zorgt deze gemetalliseerde laag voor een langdurige bescherming van het ijzeroppervlak. Deze bescherming wordt bekomen door twee belangrijke eigenschappen nl. een passieve bescherming door oxidatie van de zinkdeeltjes en een actieve bescherming door de kathodische werking.

passieve bescherming : door oxidatie van de zinkdeeltjes ontstaan zinkzouten die onoplosbaar zijn in water. Deze laag vormt een beschermende barrière tegen invloeden van buitenaf.

kathodische bescherming : door het zeer negatieve elektrochemische potentieel van zink reageert de zink eerst in plaats van ijzer. Zolang er zink op het metaaloppervlak zit kan het niet roesten. Een beschadiging blijft zo intact i.p.v. het verderroesten waardoor grote schade ontstaat. Dit is de belangrijkste taak van zink en kan alleen bekomen worden als het contactoppervlak tussen ijzer- en zinklaag 100 % zuiver is. Dit oppervlak is nu klaar voor verdere afwerking voor zowel esthetische of nog betere anticorrosieve redenen

Belangrijk is dat de gemetalliseerde laag geen enkele voorbehandeling meer vraagt om verdere verflagen of poederlaklagen hierop aan te brengen. Het licht ruwe en poreuze oppervlak verankert hierop volgende lagen vast zodat loslaten van de verf- of poederlaklaag zo goed als onmogelijk is.